2. Årsregnskap og årsberetning

Presentasjonsvaluta og språk

Regnskapsvalutaen for årsregnskapet skal være norske kroner eller den valuta virksomheten i hovedsak er knyttet til (funksjonell valuta). Det er denne valutaen foretaket skal måle årsregnskapet i. Det vil si at regnskapsvalutaen skal benyttes ved vurderingen av de enkelte regnskapspostene. For å kunne bruke funksjonell valuta som regnskapsvaluta er det en forutsetning at bokføringen har skjedd i den funksjonelle valutaen.

Årsregnskapet kan presenteres i norske kroner, euro eller foretakets regnskapsvaluta. Dersom årsregnskapet presenteres i en annen valuta enn regnskapsvalutaen, skal det i en note til regnskapet opplyses om regnskapsvalutaen og omregningskurser. I et selskapsregnskap presentert i annen valuta enn norske kroner skal det opplyses om tilsvarende omregningskurser til norske kroner. Hensikten med kravet er å legge til rette for enkel omregning til norske kroner for kontrollmyndigheter, statistikkmyndigheter og andre brukere.

Årsregnskapet og årsberetningen skal være på norsk. Skattekontoret kan gi dispensasjon fra språkkravet. Et av hovedformålene med regnskapsloven er å bidra til informative regnskaper for ulike grupper av regnskapsbrukere, som investorer, långivere, kunder, leverandører, ansatte og lokalsamfunnet. Ved søknader om dispensasjon vurderes særlig hensynet til brukerne av regnskapsinformasjon. Det er avgjørende at mulige brukere av informasjon i årsregnskap og/eller årsberetning ikke blir vesentlig negativt berørt dersom den regnskapspliktige får dispensasjon. Det kan ikke forventes å få dispensasjon til å bruke andre språk enn dansk, svensk eller engelsk. Skatteetaten har gitt nyttige tips til urformingen av en dispensasjonssøknad i prinsipputtalelsen ”Dispensasjon fra enkelte bestemmelser i regnskapsloven” avgitt 02.10.2012 og oppdatert i 2019 og 2022.